Odstranitev ksantelazem

Ksantelazme so usedline maščobe (lipida) v predelu zgornje ali spodnje veke, ki povzročajo spremembe in so lahko različnih velikosti, vendar niso boleče in niso nevarne. Njihov pojav je lahko povezan s povišanimi maščobami (holesterol in triglicerid) v krvi ali z boleznijo jeter.

Pomembno je vedeti, da te spremembe oziroma ksantelazme ne izginejo spontano in da se počasi zvečujejo. Edini način zdravljenja je njihova odstranitev in to predvsem iz estetskih razlogov.

Odstranitev se priporoča teda ko so spremembe še majhne, saj je takrat tudi brazgotina skoraj nevidna. Poseg izvajamo ambulantno, v lokalni anesteziji ali brez anestezije, odvisno od velikosti usedline. Po posegu lahko pacient sam in brez pomoči odide domov. Sam poseg odstranjevanja ksantelazme se opravi lasersko z Erbium Yag laserjem, rana, ki ostane po posegu zaceli v sedmih do desetih dneh. Med celjenjem se priporoča izogibati se umazanim in prašnim prostorom. Končna velikost brazgotine je odvisna od velikosti ksantelazme. Po posegu je brazgotina rdečkasta, postopoma pa je vse bolj podobna koži okrog nje. En mesec po posegu se pacijent ne sme izpostavljati soncu. V primeru večjih usedlin in tedaj ko laserska odstranitev ni priporočljiva, ksantelazmo odstranimo kirurško, rano pa primarno zašijemo. Operacija poteka v lokalni anesteziji, šivi pa se običajno odstranijo po sedmih dneh. Brazgotina je na začetku rdečkasta in sčasoma zbledi.


 

Želite prejemati naše promocije in izobraževalno gradivo?


Kontakt

Polikliniko Dr. Maletić v Daruvarju

Trg Kralja Tomislava 2/1, 43500 Daruvar

Telefon: 00385 43 / 335 - 330

Polikliniko Dr. Maletić v Zagrebu

Medveščak 23/1, 10000Zagreb

Telefon: 00385 1 / 7079 - 525

Email: info@maletic.eu

Toscana CMS powered by www.ringeis.hr