Presaditev las

S presaditvijo las smo začeli leta 1996, ko je dr. Dušan Maletić odšel na izpopolnevanje k tedaj priznanim strokovnjakom v ZDA, k dr. Brandiju in dr. Fernau. Tedaj so presaditev las izvajali s klasično STRIP metodo. Šlo je za metodo, ko se izreže koža lasišča z območja zatilja, ki se jo je potem rezalo na manjše grafte in nato vsajalo v tiste dele lasišča, na katerih ni bilo zadosti las. Toda tehnologija transplantacije las je napredovala in v Polikliniki Maletić smo se tudi začeli izpopolnjevati in uporabljati najnovejše tehnike presaditve las, med katerimi trenutno metoda FUE velja za najboljšo. Da bi izpopolnili naša znanja, smo potovali po celem svetu in se učili, kako uporabiti to metodo.
 

FUE metoda presaditve las


FUE metoda presaditve las je minimalno invazivna metoda, pri kateri se mešički las eden za drugim vzamejo z donorskega okolja. Poseg se opravlja s specialnimi inštrumenti s presledkom manjšim kot en milimeter. Mešički las se najbolj pogosto jemljejo z zatiljnega dela lasišča ali z dela z obeh strani nad ušesi. Vsak mešiček vsebuje v povprečju 2,5 dlaki. S to tehniko se mešički las lahko jemljejo tudi z drugih delov telesa, kot so prsi, noge, brada (bodyhair). Na ta način ne ostane vidna brazgotina na donorskem območju, kot je to na primer pri STRIP metodi, pri kateri je brazgotina na zatilju trajno vidna. Ko se mešički las vzamejo, se zložijo na posebne podložke, tako da se lahko preštejejo, se dajo v posebno hranilno raztopino in se hranijo na določeni temperaturi, tako da preživijo zunaj telesa. Potem se mešički vsadijo eden za drugim v del, na katerem so lasje redki ali jih ni. Poseg se opravlja pod povečevalnim steklom, v lokalni anesteziji in je popolnoma neboleč. Dolžina trajanja posega je odvisna od števila mešičkov las, ki jih je potrebno vsaditi.
 

S to metodo lahko dosežemo zelo goste lase. Presajeni lasje imajo naravni videz, ravno tako kot ostali lasje. Pri nas je uspešnost tega posega 98 %, kar pomeni, da se od celotnega števila presajenih mešičkov 98 % prime na območju presaditve, kar je zelo visok odstotek uspešnosti.
 

Dr. Ana Maletić je članica ISHRS-a (International Society of HairTransplatationSurgery) – Svetovnega združenja zdravnikov, ki se ukvarjajo s presaditvijo las. Člani tega združenja so lahko le zdravniki z vrhunskimi rezultati, ki se redno izpopolnujejo in spremljajo najnovejše trende v tehniki in tehnologiji presaditve las.STRIP (FUT) metoda presaditve las


Pri STRIP ali FUT metodi presaditve las se izreže del lasišča z območja zatilja in ob strani proti ušesom. Dolžina in širina izrezanega dela lasišča (stripa) je odvisna od gostote las na donorskem predelu in od tega, koliko mešičkov je potrebno presaditi, da bi se pokrilo prizadeto območje. Omejitev predstavlja prožnost kože in od tega je odvisno, koliko lasišča se lahko odstrani z območja zatilja, da se potem rana lahko zašije brez napetosti in da je brazgotina čim manj opazna. Da bi brazgotina na donorskem predelu bila čim manj opazna, se uporablja specialna tehnika šivanja (trichophytic closure), ki omogoča, da lasje rasejo skozi brazgotino. Rezultat je brazgotina, ki je veliko manj opazna kot navadna brazgotina.

Po tem ko se izreže del lasišča, se pod mikroskopom spet reže na manjše delčke in se pazi, da se pri tem ne bi poškodovali mešički. V povprečju sta v vsakem mešičku 2,5 dlaki. Mešički se potem štejejo, zlagajo na posebne podlage in varujejo v hranilni raztopini na nizki temperaturi, da bi preživeli čas, ko so zunaj telesa. Potem se prenesejo na plešasti del, pri čemer je treba biti posebej pozoren na kot, pod katerim se mešički vsajajo, ker je to pomembno za smer rasti dlake.

Poseg se izvaja v lokalni anesteziji in ni boleč. Sedem do deset dni po posegu se odstranijo šivi na donorskem predelu. Če so uporabljeni raztopljivi šivi, odstranitev ni potrebna.


Kombinacija FUE in STRIP metodi pri presaditvi las


Pri visoki stopnji plešavosti se STRIP (FUT) in FUE metodi presaditve las lahko kombinirata pri istem posegu, da bi se dobilo maksimalno število mešičkov za presaditev. Na donorskem predelu na zatilju in ob strani proti ušesom se izreže del lasišča, potem se zašije in se nad in pod rezom jemljejo posamezni mešički s FUE metodo.

Za vsako tehniko presaditve las obstajajo indikacije in ni tehnike, ki bi bila primerna za vsakogar. Za uspešen poseg je pomemben individualen pristop k vsakemu klientu, posvetovanje z njim in odločitev za tehniko, ki je najboljša izbira za tega klienta.


Pred presaditvijo las


Dva tedna pred presaditvijo las svetujemo pacientom, da ne jemljejo acetilsalicilne kisline (andol, aspirin) in vitamina E. Tudi alkohola naj ne bi uživali vsaj pet dni pred posegom, kave in čaja pa dva dni pred posegom. Če pacient jemlje kakšna druga zdravila, o tem vsekakor mora obvestiti zdravnika, ki bo odvisno od delovanja zdravila odločil, če se terapija lahko nadaljuje ali jo je začasno treba prekinuti. V primerih, ko pacient jemlje Minoxidil, je potrebno dva tedna pred posegom prenehati jemati to zdravilo. Na dan posega v naši polikliniki opravimo oceno zdravstvenega stanja in določimo predoperacijsko pripravo.
 

Po presaditvi las


Po posegu pacient dobi od nas natančna navodila, kako negovati svoje lasišče in isti dan lahko zapusti Polikliniko Maletić brez povojev na lasišču. Dlake iz vsajenih lastnih mešičkov izpadejo čez kakih deset dni. Nove dlake začnejo rasti čez 15 do 16 tednov po posegu.


Vsi naši pacienti dobijo številko našega dežurnega telefona in nas lahko v vsakem trenutku pokličejo, če nekaj ni jasno in če rabijo nasvet.
 
Rezultati FUE metode - dr. med. Ana Maletić - pogledajte video >>>YouTube video >>>

Želite prejemati naše promocije in izobraževalno gradivo?


Kontakt

Polikliniko Dr. Maletić v Daruvarju

Trg Kralja Tomislava 2/1, 43500 Daruvar

Telefon: 00385 43 / 335 - 330

Polikliniko Dr. Maletić v Zagrebu

Medveščak 23/1, 10000Zagreb

Telefon: 00385 1 / 7079 - 525

Email: info@maletic.eu

Toscana CMS powered by www.ringeis.hr